Gyakran ismételt kérdések

Utazhatunk-e anyajegyeltávolítás után?
A beavatkozás rövid ideig tart és nem megterhelő, nyugodtan lehet autót is vezetni a műtét után. Rendelőnkben természetesen elvégezzük a varratszedést is, azonban, ha például utazás miatt nem tud megjelenni a varratokat akár külföldön is egyszerűen el lehet távolíttatni. Lehetőség van olyan varrat behelyezésére is mely szintén nem látható, nyomot nem hagy és magától felszívódik.
Mit nevezünk anyajegynek?
A bőr pigmentsejtjei, a melanocyták normálisan a hámszövet alsó rétegében, egyenletesen helyezkednek el. Számuk és pigmenttartalmuk határozza meg a bőr színét. Anyajegyek kétféleképpen keletkezhetnek: előfordul, hogy az embrionális fejlődés során a pigmentsejtek "nem találják meg a helyüket", nem érik el a hám alsó rétegét és egyéb területeken alkotnak fészket: igy keletkeznek a veleszületett anyajegyek. Más esetekben a napsugárzás hatására kezdenek el szaporodni és fészket alkotni a pigmentsejtek: az így kialakuló növedékeket szerzett anyajegynek nevezzük. Az anyajegyek megjelenhetnek szabályos vagy szabálytalan barna folt képében de lehetnek sötét vagy akár bőrszínű, a köznyelvben szemölcsnek nevezett, kiemelkedő növedékek is.
Mikor kell egy anyajegyet eltávolítani?
Az anyajegyek orvosi jelentőségét az adja, hogy napégések vagy rendszeres dörzsölődés, sérülés hatására veszélyes bőrdaganattá, melanomává alakulhatnak át. Megelőzési célból érdemes eltávolíttatni a nagyméretű ( 1.5 cm-nél nagyobb ), szabálytalan formájú, többszínű, sötét, illetve az állandó irritációnak ( ruha dörzsölése, sport, borotválkozás, szőrtelenítés stb. ) kitett vagy már sérült anyajegyeket. Természetesen esztétikai okból is eltávolíthatók az anyajegyek, a "jobb nem hozzányúlni" szemlélet ma már egybehangzó orvosi vélemények alapján tévhitnek bizonyult.
Milyen módon lehet egy anyajegyet eltávolítani?
Míg az egyszerű pigmentfoltok vagy szemölcsök felszínes kezelési eljárásokkal (hámlasztás, égetés, lézerezés ) is eltávolíthatók, a valódi anyajegyek egyetlen, orvosilag korrekt eltávolítási módja a sebészi kimetszés. Csak ebben az esetben lehetünk biztosak abban, hogy a növedék teljes egészében eltávolításra került, egyetlen sejt sem maradt vissza. A sebészi kimetszést részletes szövettani vizsgálat követi annak eldöntésére, hogy az eltávolított növedék valóban egészséges anyajegy volt-e, indokolt-e további vizsgálat vagy utókezelés.
Fájdalmas-e az anyajegylevétel?
Akinek még nem volt ilyen jellegű műtéte, gyakran túlzott félelemmel érkezik a műtétre. Valóságban az érzéstelenítés után teljesen fájdalmatlan a beavatkozás. Többen tartanak a varratszedéstől is, mely pedig csak 1-2 másodpercig tart és az elvégzését sokszor szinte észre sem veszik. Csak egy kis bátorságra van szükség.
Fájdalmas a varratszedés?
Sokan szinte jobban tartanak a varratszedéstől, mint magától a műtéttől. A műtétek során azonban olyan varrattechnikát alkalmazunk, melynek eltávolítása igen egyszerű és fájdalmatlan- egyetlen csomó átvágásával a teljes fonal eltávolítható 1 másodperc alatt-így félni tehát felesleges!
Nyáron is le lehet vetetni az anyajegyet?
Minden évszakban el lehet végezni a műtétet, bőrgyógyász által sürgősnek ítélt esetben pedig el is kell. Fokozottan kell figyelni azonban az UV sugárzás elleni védelemre: fontos a magas faktorú naptejek használata, napvédő ruházat viselése, illetve a napozás kerülése.
Lehet-e zuhanyozni a műtétet követően?
A műtétet követően mindenkinek problémát okoz a tisztálkodás. Fürdő nem javasolt, de zuhanyozni szabad: egyszerűen le kell cserélni a tapaszt pl. Mepore Pro tapaszra. Így nem ázik át seb, ha mégis víz érné, akkor meg kell szárítani a sebfelszínt és új tapaszt kell felhelyezni.
Ehetek, ihatok-e a műtét előtt?
Igen, sőt javasolt is! A helyi érzéstelenítésben végzett műtétek előtt nyugodtan lehet enni, inni.
A gyógyszereimet bevehetem?
Általában az összes gyógyszert be kell venni a műtét napján, ugyanúgy, mintha nem is lenne műtét. Amennyiben véralvadásgátló gyógyszert szed, a bejelentkezéskor jelezze és megbeszéljük, hogyan szedje a műtét körüli időszakban.
Az eltávolított anyajegyet elküldik szövettani vizsgálatra?
Igen minden esetben! Kiváló, nemzetközi bőr pathológai szakvizsgával is rendelkező szakorvos vizsgálja meg az eltávolított bőrelváltozásokat.
Mikor készül el a szövettani vizsgálat?
1 héten belül elkészülnek a leletek,sürgős esetben akár hamarabb is. A leletet átadásakor részletesen megbeszéljük.
Utazás miatt nem tudok vattaszedésre jönni, mit lehet tenni?
Ilyen esetekben két lehetőség van: 1. felszívódó varratokat helyezünk be, melyeket nem kell eltávolítani, hanem maguktól felszívódnak.
2. a bőrben futó varratok kivétele egyszerű, így az utazás helyszínén lévő egészségügyi intézményben, vagy akár a páciens is ki tudja magának venni.
A fejemen lévő anyajegyet szeretném levetetni. Nagyon le kell vágni a hajamat?
A mi módszerünkkel vagy le sem vágjuk, vagy csak közvetlenül az anyajegy melletti területen rövidítjük meg.
 
A varratok hagynak nyomot?
A műtétek során szinte csak olyan plasztikai varratokat helyezünk be, melyek a bőrben haladnak és így nem okoznak külön hegeket.
Lehet zuhanyozni, fürödni a műtét után?
Zuhanyozni úgy lehet, ha a sebet az általunk javasolt tapasszal lefedi, majd a vizes tapaszt le kell cserélni szárazra. Hosszan áztatni, fürödni azonban nem ajánlott.
Szükséges kötéscserére járni?
Az esetek legnagyobb százalékában a ragtapaszt csak zuhanyzás miatt kell lecserélni, melyet a páciens saját maga is tud végezni. Ritkán orvosi segítségre is szükség lehet a kötéscserénél, melyet előre mindig megbeszélünk.
Altatásban is lehet végeztetni a műtétet?
Természetesen lehet. Az altatásos műtéteket a Budapesti Esztétikai Központban végezzük. Olyan esetetekben, amikor az elváltozás mérete, elhelyezkedése miatt szükséges, vagy ha a páciens kifejezetten így szeretné a műtétet.